A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Глобинської міської ради

Всеукраїнський курс з вивчення кримськотатарської мови та культури «Beraber»

Дата: 27.04.2023 10:45
Кількість переглядів: 108

За даними ЮНЕСКО, кримськотатарська мова – одна з мов, які перебувають під серйозною загрозою зникнення. Протягом десятиліть вона втрачає носіїв, мовний зв'язок між поколіннями слабшає. Окупація кримського півострова, коли частина сімей опинилися на материку, а частина залишилася на окупованій території, ще більш прискорила цей сумний процес. Як і багато інших національних меншин у збереженні своєї мови, самобутності і культури, кримські татари бачать для себе основне завдання сучасності. У цю задачу входить збереження кримськотатарської мови і передача його молодим поколінням. Це все, безумовно, має стати повноцінною частиною державної політики в Україні. Певні кроки для цього вже зроблено. До прикладу, у січні цього року уряд України оприлюднив проєкт довгоочікуваної всіма кримськими татарами Концепції розвитку кримськотатарської мови до 2032 року. 

 У 2018 році у Малій Академії Наук України було відкрито секцію «Кримськотатарська гуманітаристика», яка дає змогу учням з усієї України готувати наукові роботи з історії та культури кримських татар, представляючи свої результати на Всеукраїнському конкурсі наукових робіт. Тема наукових досліджень учасників МАН найрізноманітніша – від традицій і звичаїв кримських татар, історії, кримськотатарської літератури, традиційної хореографії та музичних інструментів періоду Кримського ханства до традицій кримськотатарської кухні і створення інтер'єру в помешканнях кримських татар. Усі роботи готуються і презентуються за бажанням юних науковців кримськотатарською або ж українською мовами.

Тому, Національний центр «Мала академія наук України» з 15 вересня 2022 року по 27 квітня 2023 року провели Всеукраїнський курс з вивчення кримськотатарської мови та культури «Beraber» (в перекладі – «разом»).

Виявила бажання вивчити мову та зануритися у чарівний світ культури народу і Діана Розкішна, учениця Куп’єватівської гімназії – філії Великокринківського ліцею (керівник Вітко Л.В.).

Протягом 8-ми місяців в дистанційному форматі, не дивлячись на відключення світла, Діана пройшла курс навчання та успішно виконала 80% усіх завдань.

Дякуємо Діані за участь і бажання посилити розуміння спільного минулого та майбутнього двох народів - українського та кримськотатарського. Ларисі Василівні дякуємо за підтримку та допомогу учасниці, адже в умовах тимчасової окупації Криму, надзвичайно важливо через мову зберегти ідентичність кримських татар.



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень