A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Глобинської міської ради

Шевченкове слово - це гімн любові до людства, це гімн боротьби за свободу, і жити йому у віках!

Дата: 13.03.2023 09:00
Кількість переглядів: 94

09 березня, у день народження Тараса Григоровича Шевченка, на базі Глобинської гімназії № 3 відбувся ІІІ Міжшкільний конкурс-захист науково-дослідницьких робіт з українознавства під гаслом «Учітесь, брати мої! Думайте, читайте, і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь». Конкурс проходив за напрямками: «Мовознавство», «Літературознавство», «Народознавство», «Фольклористика», «Краєзнавство», «Мистецтвознавство». Учасниками конкурсу були учні з усіх куточків України.

Переможцями конкурсу стали:

Напрямок «Мовознавство»

І місце:

- Чубей Софія, учениця Валківської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Сухополов'янської сільської ради, Чернігівської області;

- Невядовський Дмитро, учень Глобинської гімназії № 3 Глобинської міської ради.

Напрямок «Літературознавство»

І місце:

- Баталов Тарас, учень Щербанівського ліцею Щербанівської сільської ради Полтавського району, Полтавської області;

Напрямок «Народознавство»

І місце:

- Шефенг Анастасія, учениця Молодіжненського закладу загальної середньої освіти Великодолинської селищної ради Одеської області;

ІІ місце:

- Дубенець Вікторія, учениця Ліцею №3 міста Могилева-Подільського,

Могилів-Подільської міської ради Вінницької області;

- Гавриленко Альона, учениця Глобинського ліцею № 5 Глобинської міської ради

ІІІ місце:

- Карабаджак Ірина, учениця Молодіжненського закладу загальної середньої освіти Великодолинської селищної ради Одеської області;

- Булай Ольга, учениця Молодіжненського закладу загальної середньої освіти Великодолинської селищної ради Одеської області;

Напрямок «Фольклористика»

І місце:

- Довгань Євгенія, учениця Глобинської гімназії № 3 Глобинської міської ради;

ІІ місце:

- Сможаник Анастасія, учениця Глобинської гімназії № 4 імені Заслуженого агронома України Ганни Андрієнко-філії Глобинського ліцею № 5 Глобинської міської ради

Напрямок «Краєзнавство»

І місце:

- Гулак Олександр, учень Глобинської гімназії № 3 Глобинської міської ради;

- Жук Катерина, учениця Наукового ліцею «Політ» при Обласному коледжі «Кременчуцька гуманітарно-технологічна академія ім. А.С. Макаренка» Полтавської обласної ради.

Напрямок «Мистецтвознавство»

І місце:

- Кушнір Уляна, учениця Ліцею №3 міста Могилева-Подільського, Могилів-Подільської міської ради Вінницької області.

- Мазур Наталія, учениця Обознівської гімназії з дошкільним підрозділом Глобинської міської ради.

 

09 березня для учнів початкових класів Великокринківського ліцею була проведена літературно-музична композиція «І на оновленій землі...», присвячена Дню народження Тараса Григоровича Шевченка (заступник з ВР Тетяна Мишкова). Діти познайомилися з життєвим шляхом поета, прослухали його твори у виконанні українських зірок, народних аматорських колективів. Зазирнули у чарівний світ не лише літературного надбання Кобзаря, а і мистецької спадщини Шевченка-художника. Наймолодші школярі відвідали постійно діючу виставку в бібліотеці «Великий співець українського народу» та взяли участь у читанні Шевченківських творів (бібліотекарі Наталія Левченко, Тамара Сохацька).

У цей день до сільської бібліотеки, на годину спілкування «Велич Кобзаря», завітали учні 8 класу Великокринківського ліцею з педагогом-організатором Л.Д.Москаленко. Діти показали свої знання під час вікторини «Що ми знаємо про Шевченка?», пригадали крилаті вислови з його творів, ознайомилися з книжковою виставкою «Слово Кобзаря - джерело невмирущого духу».

Митрович Ольга Михайлівна, класний керівник 5 класу Великокринківського ліцею, щоб згадати відомі факти й важливі дати з життєвого шляху Великого Кобзаря та позмагатися, маючи знання з початкової школи, використала онлайн сервіс для створення інтерактивних завдань  - Kahoot.. Кращими знавцями стали Вова Миколаєнко, Кирило Михно, Роман Михайлець, Назар Кіндріцький, Марія Ус, Єва Крохмаль.

На уроках музичного мистецтва, з учнями Великокринківського ліцею учитель Москаленко Людмила Дмитрівна  згадала Т.Г. Шевченка, як автора віршів, що стали відомими на весь світ піснями. Наприклад: «Думи, мої думи…».

З нагоди 209 річниці Тараса Григоровича Шевченка вчителем 1 класу Лисенко О.О. Пустовійтівського ліцею було проведено годину спілкування «Життєвий шлях Тараса Григоровича Шевченка». А також відбувся конкурс віршів: «Шевченко в наших серцях і в наших думах…».

 

У 5 класі Троїцької гімназії було проведено виховну годину до Дня народження Т.Г. Шевченка. Діти ознайомилися з його біографією і творчою спадщиною. Прослухали цікаві факти з його життя. До вшанування пам'яті Т. Шевченка були залучені також учні 7 і 9 класів. Діти малювали ілюстрації до творів поета, розповідали вірші.

У Петрівській гімназії для учнів 1-4 класів класоводи провели загальну виховну годину «Тарас Шевченко - України син». Учні 9 класу разом з педагогом-організатором Мицик О.М. вивчали життєвий та творчий шлях Кобзаря.

З нагоди пам'ятної дати учні Манжеліївського ліцею долучилися до літературних читань «Тарасовими шляхами». Твори декламували: Сорокіна Анна, Ляховенко Яна, Степаненко Даша та Лисенко Анна, Заліський Захар, Тимофієнко Олена та Величко Діана.

Традиційно з нагоди вшанування пам’яті Великого Кобзаря у Веселодилинській гімназії – філії Великокринківського ліцею відбулись Шевченківські дні: літературна вікторина «Кобзареве слово», голосні читання «Єднаймо душі словом Кобзаря», здійснили віртуальну екскурсію до музею Т. Шевченка у Каневі, поринувши у далеке минуле, коли митець зростав, боровся, мріяв.

Щорічно в Куп'єватівській гімназії - філії Великокринківського ліцею відзначають Шевченківські дні, метою яких є на прикладі Великого Кобзаря виховувати любов до рідної землі, свого народу, мови і культури; сприяти усвідомленню власної ролі й відповідальності в майбутньому за долю України.

Цього року 9 та 10 березня в гімназії проведені такі онлайн-заходи:

- учні 8-9 класів підготували відеоролик «9-10 березня Шевченківські дні»;

- конкурс декламаторів «Ну, що б, здавалося, слова...» (2-9 кл.);

- літературні онлайн-вікторини «Що ми знаємо про Шевченка?» (6-7кл.), «Пізнавальна Шевченкіана» (8-9кл.);

- віртуальна екскурсія до Національного музею Т.Г. Шевченка «Тарасовими шляхами» (5кл.);

- літературно-музична онлайн-гра «Весна починається з Шевченка» (1-4кл.);

- книжкова виставка «На вічнім шляху до Шевченка»;

- відбувся конкурс малюнків за творами Т.Г. Шевченка.

Усі заходи проходили під гаслом «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття!»

Тарас Шевченко завжди залишається у серцях українців прикладом любові до свого народу, Батьківщини. Він учить малих і дорослих вивчати історію рідного краю, шанувати героїв, завжди бути готовими до боротьби за щасливе майбутнє, за справедливість, за честь України-матері.

Минають роки, змінюються покоління, але слово Т. Шевченка – живе і вічне.

 



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень