A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Глобинської міської ради

«Мова - це доля нашого народу, і вона залежить від того, як ревно ми всі плекаємо її» (Олесь Гончар)

Дата: 21.02.2023 10:40
Кількість переглядів: 99

Мова є однією із найважливіших цеглинок у фундаменті кожної нації. «Нація повинна боронити свою мову більше, ніж свою територію», — говорила Леся Українка. Сьогодні нашу територію гідно відвойовують Збройні Сили України і ми свято віримо у нашу ПЕРЕМОГУ, але коли вмирає мова, то вмирає і нація. Недаремно кажуть, що мова - ключ до Вічності, пароль до дверей Всесвіту. Тому, 21 лютого 2023р., з нагоди Міжнародного дня рідної мови, учителі закладів освіти Глобинської громади розвивали в учнів відчуття краси рідного слова, виховували любов до Батьківщини, стверджували українську мову, яка є єдиною державною мовою нашої України та виявляли повагу до інших мов світу.

Учні Пустовійтівського ліцею разом з педагогом-організатором Бакай Альоною Володимирівною створили відеопривітання.  Головним гаслом якого стали слова: «Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте. Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!».

З Міжнародним днем рідної мови вітали члени гуртка «Околиця» Радалівської гімназії (керівник Таборовець Л. Л.).

У Куп'єватівській гімназії проведена низка онлайн-заходів: в кожному класі проведені години спілкування «Мова мого народу», а також учні 9 та 6 класу писали диктанти, міні-твори «Я люблю Україну», «Мова кожного народу - неповторна і своя», виразно читали поезії учні 3-9 класів, «Наша мова калинова» учні 8-9 класу створили відеоролик. Вчителі та учні ще раз долучилися вустами і серцем до материнської мови, найкращої, найсвятішої, найріднішої.

«Без мови рідної й народу нашого нема» така назва проведеного виховного заходу у Веселодолинській гімназії, під час якого звучали теплі слова про рідну мову, прислів'я, пісні. Особливо зворушливо лунали рядки віршів, які декламували учні та вчителі у Бабичівській гіманзії з дошкільним підрозділом.

З метою розвитку в учнівської молоді стійкої мотивації й свідомого прагнення до поглиблення знань про рідну мову та культуру, учні 5-6 класів Пирогівського ліцею долучилися до інтерактивної мовознавчої гри «На пошуки мовних перлин» проведену вчителями  української мови Губенко Л.В. та Нестеренко А.О.

Учні Глобинської гімназії №4 знають, що найбільше і найдорожче добро в кожного народу - це його мова. І коли, як не сьогодні на весь світ нам вигукнути: «Хай живе рідна мова!», таку назву мала година спілкування.

Учні 3-4 класів Глобинського ліцею №5 змогли зібратися на онлайн-зустріч для проведення вікторини «Ми знаємо українську мову».

Для учнів 6 класу Глобинської гімназії N3 проведено пізнавально-виховну годину «Я подолаю тебе, враже, рідним словом...», під час якої діти закликали боротися, об'єднуватися, берегти, цінувати рідну мову.

Бугаєць Тетяна Іванівна, класний керівник 1 класу Опришківської гімназії розкрила багатство, мелодійність, красу рідної мови під час години спілкування «Нас єднає мова».

Говори красиво! Говори правильно! Шануй рідну мову! Ось під таким гаслом учні 5 класу Опришківської гімназії презентували коротенькі лайфхаки для  вивчення рідної мови, а також для п'ятикласників К.А. Баранова, учитель української мови та літератури, провела інтерактивну вікторину  «Найкращий знавець». Діти з цікавістю розгадували ребуси, загадки, підбирали антоніми й синоніми.

Поняття про мову, про щастя, добро й зло, ласку нерозривно пов’язані з образом найдорожчої для нас людини - матері. Учитель історії, Алла Анатоліївна Скапа стала автором прекрасної поезії, яку майстерно виконала учениця 5 класу Кібець Злата разом зі своєю матусею Альоною Іванівною. Відчувалися ніжність, тепло, ласка, любов та турбота виконавців. Ангеліна Скрипніченко, учениця 8 класу продекламувала поезію Миколи Лотоцького «Мова», яка сьогодні є надзвичайно актуальною. У мові - доля України, наше майбутнє.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень