A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Глобинської міської ради

«Розмовляй українською, пиши українською, співай українською!»

Дата: 22.02.2022 16:04
Кількість переглядів: 129

21 лютого представники всіх націй і народностей відзначають Міжнародний день рідної мови. Скількома мовами не розмовляла б людина, рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, з духовними надбаннями. Наш народ пишається мовою, береже її і примножує.

Фахівець О. Довбня, з нагоди Міжнародного дня рідної мови, провела мовознавчий онлайн-форум «Розмовляй українською, пиши українською, співай українською», який об’єднав вчителів-предметників та учнів закладів освіти Глобинської громади.

Гімн українській мові прославив свій рід, народ, рідну мову і розпочав захід. Вчителі Великокринківського ліцею повернули в минуле, показали тяжкий історичний шлях розвитку української мови. Наголосили на Законі України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 14.07.2021р. Щира «Молитва до мови» Катерини Мотрич у виконанні учнів Глобинського ліцею №1 ім. В.Є. Курченка не залишила нікого байдужим з вірою, що вона збереже нашу мову.

Красу і велич українського слова опоетизували славні сини і дочки України, розкрили невичерпні багатства мови. Колектив  Куп’єватівської  гімназії представив висловлювання геніїв України про мову.

Не міліє джерело мудрості й таланту нашого краю. Любов Лукашівна Таборовець - завідувач Радалівської гімназії – філії Великокринківського ліцею у авторському вірші праотчою мовою закликає нас до єдності  і в серця вселяє віру й надію.

Цікавинки-факти про  українську мову до свята підготували учні та вчителі Пустовійтівського ліцею.

Кожна природна мова характеризується наявністю територіальних  відгалуджень – наріч, діалектів, говірок. Вчителі  Бабичівської  гімназії у тісній співпраці з сільським бібліотекарем  Гладир Т.В. впевнені, що використовувати діалекти та говірку у своїй мові стає правилом гарного  тону і нормою для людини.

Віртуальний словничок вишуканих слів української мови, які вживаються не так і часто, але збагачують рідну мову, підготували учні Пирогівського ліцею.

Привернути увагу до мовного середовища, яке нас оточує, вчитися помічати  «бруд» та уникати його у власному мовленні закликала команда творчої лабораторії «Продюсерок» Глобинського ліцею № 5.

Мова розвивається разом із народом. Запозичення іншомовних слів серйозно впливає на процес розвитку кожної мови. Сьогодні англійська мова стала світовою. Із кожним роком кількість англіцизмів в українській мові помітно збільшується, але необхідно пам’ятати, що їх надмірне вживання веде до збіднення рідної мови.

«Нашого цвіту – по всьому світу». Хвилюючу глибину цього крилатого вислову відчуваєш тоді, коли знайомишся з долями українців за кордоном, а тим паче, якщо ці люди наші земляки. Глобинському ліцею № 1 ім. В.Є. Курченка, Пирогівському ліцею, Веселодолинській гімназії вдалося зв’язатися із випускниками минулих років, які у власному онлайн-привітанні висловили своє ставлення до української мови та мови країни, в якій вони проживають зараз.

Українська мова - наймилозвучніша  у  світі. Тому у нашого народу так багато пісень і славних їх виконавців. Для українського народу пісня – це його душа, це його краса і доброта. Закінчився  захід пісенним вітанням від учениці славної Козачки, талановитої  Наталії Шинкаренко та вчителя Опришківської гімназії Григорія Радочина  «Звучи, рідна мово!».

Шануймо рідне слово, бережімо його чистоту, не засмічуймо чужими зворотами, плекаймо кожне речення, «як парость виноградної лози». Знаймо і шануймо рідне Слово!

 



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень