A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Глобинської міської ради

50 україномовних ютуб-каналів для навчання та саморозвитку

Дата: 01.02.2022 13:26
Кількість переглядів: 100

Пандемія COVID-19 не лише зробила дистанційне навчання рутинним, а й дала серйозний поштовх для розвитку багатьох україномовних інформаційних ресурсів, зокрема youtube-каналів.

“Нова українська школа” зібрала канали, що будуть корисні вчителям, учням та батькам. Бонус – 5 найкращих каналів для підготовки до ЗНО.

НАУКА ТА ОСВІТА

Клятий раціоналіст, 200 тис. підписників

Канал пропонує науково-популярний контент. Автор проєкту – вчитель української мови й літератури Артем Албул, який розвінчує міфи, просуває науковий світогляд, скептицизм, раціоналізм і здоровий ґлузд, ділиться доказовими лайфхаками й запрошує відомих вчених. Популярні ролики б’ють наукою по ковіду, кидають виклик псевдонауці та поширеним, але хибним уявленням про реальність.

Цікава наука, 176 тис. підписників

Переклад і озвучення науково-популярних та освітніх відео на різні теми з фізики, астрономії, біології, географії та математики. Мета каналу – покращити ситуацію з науковою грамотністю серед глядачів, які бажають отримувати інформацію українською мовою. Переглянути фейсбук-сторінку рівненського вчителя фізики Віталія Шевчука можна тут.

Твоя підпільна гуманітарка, 120 тис. підписників

Освітній канал Остапа Українця, Євгена Ліра й Катерини Дудки. Тут ви знайдете лекції, інтерв’ю та дискусії, які в той чи інший спосіб стосуються гуманітарних наук. Їхня фейсбук-сторінка – тут.

EdEra, 102 тис. підписників

Український освітній проєкт, що розробляє повноцінні онлайн-курси та супровідні матеріали широкого профілю, зокрема і для підготовки до ЗНО. Команда авторів студії створює спецпроєкти, інтерактивні підручники й освітні блоги, корисні як для учнів, так і для вчителів. Матеріали на сайті безплатні. Фейсбук-сторінка – тут.

Tokar.ua, 40,4 тис. підписників

Простими словами про складне розповідає програміст і адміністратор української Вікіпедії Назар Токар. На каналі ви знайдете відео про космос, цифрову безпеку, технології та винаходи.

Alpha Centauri Ukraine, 31 тис. підписників

Канал, створений Павлом Поцелуєвим та Дмитром Андреєвим, розповідає про космонавтику, астрономію та дослідження космосу загалом. Тут є як переклади англомовних матеріалів, так і авторські. На каналі також відбуваються трансляції важливих космічних запусків.

Наука та всесвіт, 7,75 тис. підписників

Переклади та озвучення українською мовою відеороликів наукової тематики про сучасні дослідження Всесвіту, природи та людини. Відео про місії NASA, TED Talks та ідеї, які змінюють світ.

Enjoy The Science, 5,64 тис. підписників

Освітній науково-популярний контент. Автори каналу горять наукою та діляться нею, знаходячи й перекладаючи першоджерела: наукові статті та дослідження, захопливо і драйвово розповідають про ДНК, злиття чорних дір та зірок, нові галактики. Ролики можна використовувати як на шкільних уроках, так і для саморозвитку.

NEED / science & education, 5,17 тис. підписників

Канал пояснює звичні або нові явища крізь призму науки і транслює інформацію за трьома напрямами: соціоформувальний (політологія, економіка, філософія та культурологія), розуміння світу (математика, фізика, біологія, хімія та історія), розуміння себе (біологія людини, медицина, психологія). Автори каналу популяризують науку, науковців та демонструють важливість наукових знань і на одноіменній фейсбук-сторінці.

ДЛЯ НАЙМЕНШИХ

Віртуальна школа (45,7 тис. підписників) та Освіта дитини ХХІ століття (13,8 тис. підписників)

Обидва проєкти створив БФ MagneticOne.org. У Віртуальній школі ви знайдете відеоуроки по 5–8 хвилин, які коротко розкривають певну тему з основних дисциплін шкільної програми.

Мета каналу Освіта динини ХХІ століття – створення єдиної бази україномовних повчальних казок, мультфільмів та пісень, які розвивають патріотизм, доброзичливість і вміння товаришувати.

Хмаринка, 31 тис. підписників

Науково-популярний пізнавальний канал для всієї родини. Теми відео – досягнення світової науки: людина, техніка, технології та космос. Окрему категорію складають відео для малечі, завдяки яким діти можуть мандрувати Україною та з легкістю вивчати літери, цифри, кольори тощо.

Янко Гортало – цікавинки для дітей, 29,3 тис. підписників

Навчально-розважальний канал для мрійників і дзиґ, де ви знайдете пісні, віршики, мультики, руханки та багато іншого. Найпопулярніші відео розповідають про синоніми та антоніми, геометричні фігури, планети Сонячної системи, пори року, диких та домашніх тварин, транспорт і техніку.

Creative Teacher, 15,6 тис. підписників

Канал для творчих учителів, стомлених батьків і маленьких допитливих непосидьок. Тут ви знайдете дитячі руханки та фізкультхвилинки під драйвовий музичний супровід, нейропсихологічні ігри, дихальну та гімнастику для очей.

LearningUa, 14,2 тис. підписників

Освітня платформа, де навчання відбувається за сценаріями дітей. Наука простими словами для дорослих та дітей: як творити дива, легко повторювати чарівні експерименти та досліди вдома і знати їх наукове пояснення.

УКРАЇНСЬКА МОВА ТА ЛІТЕРАТУРА

Ідея Олександрівна, 63,2 тис. підписників

Авторка каналу – філологиня, яка розповідає цікаве та нестандартне про мову й літературу. Найпопулярніші відео – про українські діалекти, гаївки та дохристиянські традиції.

Олександр Авраменко, 50,2 тис. підписників

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури, ведучий програми “Загадки мови” на Першому каналі Національного радіо України, автор і диктор тексту “Радіодиктант національної єдності”. Працює в Київському університеті ім. Бориса Грінченка та завідує кафедрою гуманітарних дисциплін у Технічному ліцеї НТУУ “КПІ”.

Амбасадорка української КУЛІКОВА Ольга, 15,1 тис. підписників

Авторка робить мову живою, сучасною, модною, просто і зрозуміло пояснює літературу. На каналі ви знайдете сюжети про фразеологізми та фонетику, біографію письменників, літеранурні твори шкільної програми та багато іншого.

ДисКурс, 13,2 тис. підписників

Тут на вас чекають відео про зміни до українського правопису, лексикологію, правильний наголос у словах та багато іншого. Автори проєкту доводять, що вивчення української мови може бути цікавим і легким. Завдяки сюжетам ви зможете вдосконалити знання української. Канал також буде корисний тим, хто готуються до ЗНО.

ФІЗИКА ТА МАТЕМАТИКА

Топ Школа, 106 тис. підписників

Безплатні авторські відеоуроки (їх уже понад 320) з математики та фізики для 4–11 класів, що відповідають навчальній програмі. Уроки зроблені у вигляді презентацій, містять теоретичну частину, розв’язання прикладів і проходження тестування за темою вивчення. Автор каналу Олександр Борисович вивчав фізику та математику в університеті Ушинського м.Одеси. Фейсбук-сторінка тут.

Uklasicomua, 101 тис. підписників

Математика для учнів середньої та старшої школи, підготовка до контрольних робіт, ДПА та ЗНО. Розв’язування рівнянь та задач із геометрії.

Сергій Ткаченко, 56,5 тис. підписників

Математика нестандартно й весело від викладача з Ніжина. Підготовка до ДПА і ЗНО. Популярні відео з каналу: “Лайфхак, як стати суперМатематиком”, “Тригонометрична смерть на ЗНО”, “Інтеграли не для бидла” тощо.

Математика Стас Дмитрович Вольвач, 32,2 тис. підписників

На каналі ви знайдете відеоуроки з математики, відео роботи в школі та багато іншого.

АНГЛІЙСЬКА МОВА

Англійська по-простому, 149 тис. підписників

Застовником каналу є учитель англійської мови, який живе в Лондоні. Канал створено, аби замість стереотипних та традиційних підходів у вивченні англійської застосовувати щось нове для України, що широко використовується за кордоном.

English for Everybody, 23,8 тис. підписників

100 відеоуроків англійської з нуля. Розклад появи роликів – приблизно раз на тиждень.

Ігор Фаткін, 11,2 тис. підписників

Автор каналу викладає англійську понад 7 років, є акредитованим екзаменатором та має міжнародні кваліфікації викладання. Канал для абітурієнтів, що допомагає ефективно підготуватися до ЗНО з англійської мови, бакалаврам – до єдиного вступного іспиту в магістратуру, а викладачам стати професіоналами екзаменаційної підготовки ЗНО.

ІСТОРІЯ

Імені Т.Г. Шевченка, 485 тис. підписників

Автори каналу – українські письменники, видавці та публіцисти брати Капранови. Тут ви знайдете відеоролики про часи між Руссю й Гетьманщиною, про козаків, чумаків, УПА, ОУН, Княгиню Ольгу, Степана Бандеру й найвідоміших українських полководців.

Історія без міфів, 248 тис. підписників

Канал про минуле України та світу без прикрас та фальсифікацій. Експертами відео виступають фахові історики, а тематика випусків охоплює всі періоди й висвітлює політичну, військову, економічну історію, історію міжнародних відносин, історію культури, мистецтва і спорту, біографії видатних особистостей. Щотижня на каналі виходить 2 нових відео: “Історія без міфів” та “10 запитань історику”.

Kozak UA, 94,4 тис. підписників

Канал надає інформацію про визначні події в історії України та світу, висвітлює цікаві факти про видатних постатей, веде просвітницьку роботу щодо подолання стереотипів, нав’язаних українцям за часів Російської імперії та СРСР.

WAS: Популярна історія, 42 тис. підписників

WAS робить відео про маловідому історія, а також ролики про яскравих історичних персонажів і добірки найзначніших подій. Також різноманітні історії можна прочитати на сайті проєкту.

Ukrainian Institute of National Remembrance, 27,5 тис. підписників

Канал пропонує відео про трагедії та жертв політичних репресій, геноциди та злочини проти людяності, які були на території України в 1917–1991 роках. Мета проєкту – відновити та зберегти пам’ять про тоталітерне минуле нашої держави. Офіційний сайт Українського Інституту Національної Пам’яті – тут.

Історична правда, 25,9 тис. підписників

Історик і жунраліст Вахтанг Кіпіані розом із відомими дослідниками перенесуть вас до епохи Івана Котляревського та Івана Франка, дадуть зазирнути за ґрати радянського табору чи в тарілку партійного чиновника. Тут ви знайдете інтерв’ю з дисидентами. Відео розкривають деталі побуту, їжі, одягу та звичок, завдяки чому ви зможете побувати в середньовіччі, прожити один день на Запорізькій Січі чи в повстанській криївці.

Олександр Алфьоров, 25,1 тис. підписників

Канал київського історика та наукового співробітника Інституту історії України НАН України. Автор цікаво подає матеріал про хрестоносців та Україну-Русь, Гетьманщину й засновників Києва, водить глядачів історичними місцями та будівлями.

Wild Fox, 22,4 тис. підписників

Відеопродакшн, мета якого – популяризація історії України та підвищення рівня історичних знань. Антропологія, археологія, життя на Русі та побут давніх слов’ян: уся інформацій подана в легкій розважальній формі.

Локальна історія, 22,4 тис. підписників

На каналі ви знайдете низку відеороликів про минуле України. Мета проєкту – дослідження минулого крізь призму окремих місцевостей: аудіо- та відеофіксацію спогадів старожилів – очевидців важливих історичних подій ХХ століття, оцифровування давніх світлин і документів.

БІОЛОГІЯ

Tetiana Chychkovska, 18,1 тис. підписників

Канал учительки біології з Хмельницької області. Біологія глобально та детально. Тут ви знайдете безліч відео про еволюцію, органічні сполуки, віруси та бактерії, репродукцію організмів, традиційні та сучасні біотехнології, методи біологічних досліджень, задачі з генетики та молекулярної біології. Відеоуроки допоможуть опанувати учням шкільну програму, а випускникам – підготуватися до ЗНО з біології.

Довколаботаніка, 14,1 тис. підписників

Веде канал кандидат біологічних наук Олексій Коваленко, який є автором книжок “Рослини-прибульці” та “Фрукти проти овочів”. Працює в Національному науково-природничому музеї НАН України. Науковець популяризує ботаніку також на фейсбук-сторінці “Ботанік у кедах”.

Біологія ЗНО Розумскул, 13,5 тис. підписників

Канал підготовки до ЗНО з біології, де щонеділі проводять безплатні онлайн-заняття. Веде канал – Михайло Мечников, студент-медик 5 курсу Національного медичного університету ім. О.Богомольця.

Руда Біологія Ольга Халепа, 10 тис. підписників

Біологічний навчальний, літературний та творчий канал, що веде вчителька біології із села Яковлівка Харківської області. Ольга Халепа стала відомою завдяки своїм реп-урокам, через які в неї виник конфлікт з адміністрацією школи. Зараз вчителька викладає біологію в Київській міжнародній онлайн-школі “Мандрик” і продовжує мотивувати учнів вивчати предмет весело, легко та доступно.

ГЕОРГАФІЯ ТА МАНДРИ

Ukraїner, 179 тис. підписників

Канал про експедиції та подорожі Україною, відкриття, антропологію та етнографію.

Хащі, 98 тис. підписників

Документальний проєкт, учасники якого мандрують найбільш глухими та безлюдними селами України. Автори каналу обирають для експедицій покинуті села, які зараз на межі вимирання або вже вимерли.

Гуцулендія, 66,6 тис. підписників

Спочатку автор каналу поставив собі за мету щороку відвідувати хоча б три країни, аби до кінця життя відвідати 200 країн, але через пандемію відкрив для себе подорожі унікальними місцями України. Щотижня дослідники організовують експедиції в різноманітні високогірні села, де дізнаються більше про культуру та традиції наших предків, шукають мольфарів, майстрів народного побуту, музикантів на просто колоринтих людей.

Двоколісні хроніки, 46,5 тис. підписників

Навколо світу на велосипедах усією сім’єю. Володимир Муляр, Ярина Квітка та їхній малюк Марко, який народився в подорожі, проїхали разом уже 35 країн та понад 50 тисяч кілометрів. Автори самі знімають відео реальної подорожі та справжніх пригод.

Відвідати всі країни, 16,4 тис. підписників

Канал про самостійні подорожі Азією, Європою та Україною. Автори шукають та досліджують традиційну, автентичну кухню, притаманну різним країнам, а також відвідують регіони й міста України, щоби розкрити всю її різноманітність.

ЕКОНОМІКА

Ціна Держави, 4,73 тис. підписників

Просто про складне: автори каналу розтлумачують бюджет, оживляють нудні й далекі від людей цифри й дають змогу кожному розібратися, куди йдуть його податки, але головне – як почати на це впливати. На онлайн-ресурсі ви озброїтеся аргументами та знаннями для боротьби з казнокрадами та корупціонерами.

ПІДГОТОВКА ДО ЗНО

ZNOUA154 тис. підписників

Канал пропонує лекції та відеокурси для підготовки до ЗНО: “Синтаксис без паніки”, “Обов’язкові твори ЗНО”, “Сучасна підготовка з Історії України ХХ ст.”, “Тригонометрія на ЗНО” та інші.

На всі двісті, 120 тис. підписників

Канал веде філологиня Анна Огойко, яка вивчала лінгвістику в Національному університеті “Києво-Могилянська Академія”, допомагає готуватися до ЗНО з української мови та літератури. Переглянути фейсбук-сторінку можна тут.

ILearn, 86,4 тис. підписників

Всеукраїнський освітній безплатний проєкт ГС “Освіторія”, мета якого – надати рівні можливості всім учням та ученицям під час підготовки до ЗНО. На сайті можна знайти повний курс відеолекцій, тестів та матеріалів для самопідготовки, а також вебінари з української та англійської мов, математики, історії України та біології.

Підготовка до ЗНО, 33,5 тис. підписників

На каналі розміщено курси з дев’яти предметів у вигляді 10-хвилинний тематичних відеопотоків для учнів 10–11 класів. Усі матеріали підготовлено відповідно до програми, затвердженої МОН України.

РОЗУМСКУЛ, загалом понад 80 тис. підписників мережі каналів

Загальний канал онлайн-школи з підготовки до ЗНО і ДПА, пропонує вибрати та перейти на окремий канал із кожного предмета: математика ЗНО та математика ДПА, українська мова й література, історія, англійська мова ЗНО та англійська мова ДПА, біологія ЗНО та біологія ДПА, географія, фізика, хімія. Щотижневі безплатні онлайн-уроки та вебінари проводять молоді викладачі та студенти, які самі склали ЗНО на максимальні бали.

За матеріалами “Нова українська школа


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень